Deze verwerkingsopdracht zal over het boek "Rode sneeuw in December" van Simone van der Vlugt gaan.
Blok 4 - Spanning
Noem 4 spanningstrucs die in het boek gebruikt zijn en licht deze toe.
1. De personages in een enge of gevaarlijke situatie plaatsen.
Een voorbeeld hiervan is als Andries in het legerkamp ontdekt dat er pest woedt. Een ander deel van het verhaal waarin dit heel duidelijk is, is als in Naarden iedereen naar de kerk wordt geleid en vervolgens wordt afgeschoten.
2. Het vervolg uitstellen.
Het verhaal bestaat, vooral in het begin, uit verschillende verhaallijnen. Als ze in het legerkamp waar Willem is bij een heel spannend deel zijn gekomen, gaat het verhaal doodleuk terug naar de zwangere Lideweij.
3. Het verhaal vertragen.
In het verhaal wordt veel vertraagd door uitgebreide beschrijvingen van iemands leven te geven (een samenvatting van het leven van Willem van Oranje, of generaal Alfa), of door even rustig te beschrijven hoe een ruimte of stad eruit ziet. Een voorbeeld uit het verhaal is dat ze terwijl ze naar de kerk lopen om vermoord te worden (ook al weten ze dat zelf niet) er nog rustig even beschreven wordt hoe de Spaanse soldaten erbij staan.
4. Het verhaal in een griezelige of gevaarlijke omgeving laten spelen.
Het hele verhaal speelt zich af in een oorlog. Een legerkamp waar de pest woedt, is een gevaarlijke situatie te noemen.
Leg uit of het boek de nadruk legt op actie- of psychologische spanning
Het boek legt de nadruk op actiespanning. Het verhaal speelt zich af in de tachtigjarige oorlog, en toen zijn een hoop bloederige slagen geleverd, om nog maar niet te spreken van de pest en brandstapels.
Er is in het boek wel psychologische spanning, maar steeds maar voor korte duur en niet erg aanwezig. Een voorbeeld van psychologische spanning is als Lidewij's vader haar geen toestemming geeft met Andries te trouwen. Moet ze kiezen voor trouw aan haar vader, of voor haar grote liefde?
Blok 5 - Thema en motief
Bepaal het thema van het verhaal en onderbouw dit door verschillende motieven te benoemen.
Het thema van het verhaal is verzet tegen onderdrukking.
Psychologische motief:
De liefde tussen Andries en Lidewij, waardoor ze haar vaders wil negeert en toch met Andries trouwt.
Keuzes maken, de keuze tussen haar vader en Andries, de keuze tussen het nieuwe geloof en katholicisme.
Tijd- en ruimtemotief:
Onderdrukking, de Spanjaarden waren in alles, van geloof tot politiek, de baas.
Religieus motief:
Bekering, Lidewij en Andries bekeren zich tot het nieuwe geloof.
Intrigemotief:
vrijheidsdrang, dit is er vooral bij Isabella als ze Reinier ontmoet.
Blok 6 - Ruimte
Op welke plaatsen speelt het boek zich af?
Het boek speelt zich af op vier belangrijke plaatsen:
- Leiden
- Naarden
- Breda
- Het legerkamp
Zijn de ruimtebeschrijvingen gedetailleerd of karig?
De ruimtebeschrijvingen zijn niet erg gedetailleerd, behalve als ze als spanningstruc gebruikt worden. Als Isabella op haar eigen zolder verkracht wordt door een Spanjaard, wordt bijvoorbeeld de balk boven haar hoofd uitgebreid beschreven.
Wat is de functie van deze ruimtebeschrijvingen?
De functie is spanning oproepen, of ze zorgen ervoor dat je je enigszins kan oriƫnteren op een ongebruikelijke plek als een legerkamp.
Hoe waardeer je de ruimtebeschrijvingen?
Ik vond het fijn dat plekken als een legerkamp werden beschreven, want ik had er niet echt een beeld bij.
Toen ze op spannende momenten rustig de ruimte gingen beschrijven zat ik werkelijk op het puntje van mijn stoel, dus het heeft zijn functie wel vervult. Of ik het altijd kon waarderen toen ik het boek aan het lezen was is een ander verhaal, toen wilde ik gewoon zo snel mogelijk weten hoe het moment zou gaan eindigen.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHoi Rebecca,
BeantwoordenVerwijderenJe hebt alles goed en overzichtelijk geschreven. Ik vind dat alle kopjes duidelijk zijn beargumenteerd en dat je het leuk hebt verteld. Wat ik mistte in jou stuk waren citaten uit het boek, dit was jammer omdat ik me het verhaal minder goed kon inbeelden. Maar verder heb ik geen foutjes kunnen vinden en vind ik dat je de opdracht heel goed en duidelijk hebt uitgewerkt!
Liefs,
Eline
Hey Rebecca,
BeantwoordenVerwijderenAllereerst wil ik zeggen dat je stuk er mooi en overzichtelijk uit ziet. Je hebt een mooie schrijfstijl! Ik mis zoals Eline al zei de citaten ontzettend, omdat ik me juist daardoor beter kan inleven en heel snel heel nieuwsgierig kan worden. Ik denk dat als je de citaten op de goede plek er in had gezet, het nog beter was geweest. Maar je hebt het heel erg goed gedaan! Een dikke pluim en ik denk dat ik dit boek ga halen bij de bieb!
Liefs van Amber